Sałatka makaronowa z papryką i kabanosami

Często podkreślam, że bardzo lubię sałatki makaronowe. Ze smaku sałatki z poniższego przepisu również byłam bardzo zadowolona.

Na drugi dzień mąż rozłożył na śniadanie to, co zostało. Początkowo się zapierałam, że jest jej za dużo i tyle nie zjem, ale wiecie co? Nawet się nie spostrzegłam kiedy odkładałam pusty talerz 🙂 Strasznie dobrze mi ona „wchodziła” 😉

Są w niej same fajne składniki. Kolorowe papryki, kukurydza, cienkie kabanosy, koperek i makaron. Ten ostatni wybrałam w wersji mini (w wersji dwukolorowej) – raz, że taki w sałatkach sprawdza się najlepiej, a tutaj dodatkowo makaron kształtem nawiązuje do pokrojonych w paski papryk i kabanosów.

Jeśli lubicie sałatki makaronowe, polecam Wam i tą.

  • 350 g drobnego makaronu (np mini rurki)
  • 200 g kabanosów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku

Sos:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki majonezu (u mnie Kielecki i Hellmans Babuni pół/pół)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy. Przelewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na cienkie, krótkie paseczki.

Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki.

Do makaronu dodajemy papryki, kabanosy, osączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekany koperek, mieszamy.

Składniki na sos łączymy ze sobą. Dodajemy do reszty składników.

Sałatkę podajemy dobrze schłodzoną.