Sałatka makaronowa z papryką i kabanosami
Często podkreślam, że bardzo lubię sałatki makaronowe. Ze smaku sałatki z poniższego przepisu również byłam bardzo zadowolona.
Na drugi dzień mąż rozłożył na śniadanie to, co zostało. Początkowo się zapierałam, że jest jej za dużo i tyle nie zjem, ale wiecie co? Nawet się nie spostrzegłam kiedy odkładałam pusty talerz 🙂 Strasznie dobrze mi ona „wchodziła” 😉
Są w niej same fajne składniki. Kolorowe papryki, kukurydza, cienkie kabanosy, koperek i makaron. Ten ostatni wybrałam w wersji mini (w wersji dwukolorowej) – raz, że taki w sałatkach sprawdza się najlepiej, a tutaj dodatkowo makaron kształtem nawiązuje do pokrojonych w paski papryk i kabanosów.
Jeśli lubicie sałatki makaronowe, polecam Wam i tą.
- 350 g drobnego makaronu (np mini rurki)
- 200 g kabanosów
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
Sos:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 3-4 łyżki majonezu (u mnie Kielecki i Hellmans Babuni pół/pół)
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy. Przelewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na cienkie, krótkie paseczki.
Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki.
Do makaronu dodajemy papryki, kabanosy, osączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekany koperek, mieszamy.
Składniki na sos łączymy ze sobą. Dodajemy do reszty składników.
Sałatkę podajemy dobrze schłodzoną.