Klasyczna Wu-Zetka (W-Z)

Są takie dni, kiedy miłośnicy pieczenia ciast nie mają ochoty przygotowywać wymyślnych, wieloskładnikowych przekładańców. Są takie dni, kiedy rodzina tychże osób prosi o coś klasycznego. Taki dzień właśnie nastał dla mnie.

Szukając pomysłu na proste ciasto, natknęłam się na przepis na wuzetkę. Szczerze? Nie pamiętam bym kiedyś jadła to ciasto. Widziałam je w cukierniach, owszem, ale jakoś zawsze połączenie kakaowego biszkoptu z ubitą na sztywno kremówką (bo tak sobie to ciasto wyobrażałam) nie przekonywało mnie.

A tu właśnie, na tej stronie autorka przepisu podaje, że klasyczna wuzetka to nie ubita kremówka, a kwaśna śmietana utarta z masłem i cukrem, zaś ciasto, to niekoniecznie biszkopt. To jedno zdanie sprawiło, że postanowiłam owej Wu-Zetki spróbować. Wyszła świetna:) Zabrakło jedynie ozdobnego kleksa na wierzchu ciasta, ale w momencie przygotowywania go, nie byłam w posiadaniu odpowiedniej tylki.

I choć tak do końca nie jestem pewna jak to z tą wuzetką jest – kto ma rację i jak ta klasyczna, oryginalna powinna smakować, to jedno wiem na pewno – ta smakuje świetnie:)

Kakaowe ciasto:

  • 230 g miękkiego masła lub margaryny
  • 110 g drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 35-60 g ciemnego kakao (roztartego w około 1/2 szklanki wrzącej wody)
  • 230 g mąki krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy razem z cukrem do białości. Stopniowo dodajemy po 1 żółtku. Nie przerywając ucierania dodajemy roztarte wcześniej we wrzątku, przestudzone kakao. Na samym końcu partiami dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę (można przed ubijaniem dodać szczyptę soli) i łączymy delikatnie z kakaową masą. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.

Krem:

  • 250g miękkiego masła
  • 2 cukry wanilinowe
  • 130 g cukru pudru
  • 2 kubeczki (każdy po 400 g) gęstej, kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy kwaśną śmietanę. Przygotowanym kremem przekładamy kakaowe ciasto.

Polewa:

  • 200g czekolady deserowej
  • 1/4 szklanki kremówki lub mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i ciągle mieszając rozpuszczamy na niewielkim ogniu.  Gdy wszystkie składniki się połączą, polewamy ciasto przygotowaną polewą.

wz2
Moje dziecko również spontanicznie wyraziło zachwyt nad ciastem;)