Szarlotka z pianką i kruszonką

Tradycyjne ciasta są najlepsze i ja bardzo lubię do takich „starych” przepisów wracać. Jednym z nich jest klasyczna szarlotka z białkową pianką.

To ciasto nigdy się nie nudzi i z roku na rok z przyjemnością je powtarzam. Szarlotka ta jest z dużą ilością jabłek oraz lekką białkową pianką. Jest to ciasto, które obowiązkowo trzeba zrobić w okresie jesiennym. Smakuje wszystkim, i dorosłym i dzieciom.

Ciasto jest pyszne i zyskuje z każdym kolejnym dniem. Początkowo może się nieco kruszyć, ale w kolejnych dniach nabiera właściwej konsystencji i pełni smaku.

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka

Masa jabłkowa:

  • 1,3 – 1,5 kg jabłek
  • 1/2 małej cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op. kisielu cytrynowego bez cukru

Białkowa pianka:

  • 4 białka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru

Ciasto:

Mąkę przesiewamy na blat, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka – początkowo składniki siekamy nożem, a następnie rozcieramy między palcami, aż do uzyskania „kruszonki”.

Większą część kruszonki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Drugą część odkładamy do miseczki.

Zarówno blaszkę z ciastem, jak i miseczkę z kruszonką wstawiamy do lodówki.

Masa jabłkowa:

Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Garnek z jabłkami stawiamy na palniku. Dodajemy około 50-60 ml wody oraz cukier i podgrzewamy, aż jabłka zmiękną. Na koniec dodajemy proszek kisielowy, mieszamy chwilę jeszcze podgrzewając na niewielkim ogniu.

Pianka:

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier.

Składanie:

Uprażone jabłka wykładamy na kruszonkę w blaszce, wyrównujemy. Następnie dajemy ubitą pianę z białek. Wierzch posypujemy odłożoną wcześniej kruszonką.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.