Klasyczna Wu-Zetka (W-Z)

Są takie dni, kiedy miłośnicy pieczenia ciast nie mają ochoty przygotowywać wymyślnych, wieloskładnikowych przekładańców. Są takie dni, kiedy rodzina tychże osób prosi o coś klasycznego. Taki dzień właśnie nastał dla mnie.

Szukając pomysłu na proste ciasto, natknęłam się na przepis na wuzetkę. Szczerze? Nie pamiętam bym kiedyś jadła to ciasto. Widziałam je w cukierniach, owszem, ale jakoś zawsze połączenie kakaowego biszkoptu z ubitą na sztywno kremówką (bo tak sobie to ciasto wyobrażałam) nie przekonywało mnie.

A tu właśnie, na tej stronie autorka przepisu podaje, że klasyczna wuzetka to nie ubita kremówka, a kwaśna śmietana utarta z masłem i cukrem, zaś ciasto, to niekoniecznie biszkopt. To jedno zdanie sprawiło, że postanowiłam owej Wu-Zetki spróbować. Wyszła świetna:) Zabrakło jedynie ozdobnego kleksa na wierzchu ciasta, ale w momencie przygotowywania go, nie byłam w posiadaniu odpowiedniej tylki.

I choć tak do końca nie jestem pewna jak to z tą wuzetką jest – kto ma rację i jak ta klasyczna, oryginalna powinna smakować, to jedno wiem na pewno – ta smakuje świetnie:)

Kakaowe ciasto:

  • 230 g miękkiego masła lub margaryny
  • 110 g drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 60 g ciemnego kakao (roztartego w 1/2 szklanki wrzącej wody)
  • 230 g mąki krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy razem z cukrem do białości. Stopniowo dodajemy po 1 żółtku. Nie przerywając ucierania dodajemy roztarte wcześniej we wrzątku, przestudzone kakao. Na samym końcu partiami dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę (można przed ubijaniem dodać szczyptę soli) i łączymy delikatnie z kakaową masą. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.

Krem:

  • 250g miękkiego masła
  • 2 cukry wanilinowe
  • 130 g cukru pudru
  • 3 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy kwaśną śmietanę. Przygotowanym kremem przekładamy kakaowe ciasto.

Polewa:

  • 200g czekolady deserowej
  • 1/4 szklanki kremówki lub mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i ciągle mieszając rozpuszczamy na niewielkim ogniu.  Gdy wszystkie składniki się połączą, polewamy ciasto przygotowaną polewą.


Polecam również przepis na pyszny Creme Brulee


wz2
Moje dziecko również spontanicznie wyraziło zachwyt nad ciastem;)