Ryżowa sałatka warstwowa

I takie sałatki to ja lubię!:) Nawet bardzo. Jest w niej wszystko co uwielbiam.  Mamy więc warstwę ryżu, chrupiącą kukurydzę, równie smaczny, lekko ostry por, jajka, pyszną rzodkiewkę, mini kolby kukurydzy oraz aromatyczny szczypiorek. Do przygotowania sałatki użyjmy dobrej jakości ketchupu, bo i sama sałatka na tym zyska. Polecam bardzo:)

  • 2 woreczki ryżu (po 100 g)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 pory
  • 6 jajek
  • pęczek rzodkiewek
  • słoik mini kolb kukurydzy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ketchup
  • majonez
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, według czasu podanego na opakowaniu. Wyjmujemy z wody, lekko osączamy i studzimy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę.

Pory kroimy na półplasterki, przelewamy na sicie wrzątkiem. Rzodkiewki kroimy na plasterki. Mini kolby kukurydzy kroimy na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno siekamy.

W salaterce układamy warstwę ryżu. Przykrywamy go warstwą ulubionego ketchupu (mniej więcej 5-6 łyżek). Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, następnie rozkładamy pory oraz połowę jajek. Całość posypujemy solą oraz pieprzem i wykładamy warstwę majonezu (około 3 łyżki). Następnie dodajemy resztę jajek, pokrojone na mniejsze kawałki mini kolby kukurydzy, oraz plasterki rzodkiewki. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Źródło