Sałatka ryżowa z krewetkami i ananasem

Przed Wami moja pierwsza sałatka z krewetkami. Uważam, że pomimo dodatku krewetek, jest bardziej prosta, niż wykwintna. Składa się z kilku składników, ryżu, ananasa, kukurydzy i krewetek, z sosem majonezowo-ketchupowym.

Przy szykowaniu jej do zdjęć, zostawiłam ogonki krewetek, ale normalnie usunęłabym je po usmażeniu, by móc sałatkę wymieszać i nie przejmować się nimi podczas jedzenia 😉

  • 1 puszka ananasa lub kilka plastrów ananasa świeżego
  • 200 g ryżu jaśminowego lub basmati
  • 250 g krewetek mrożonych
  • 1 mini puszka kukurydzy (165 g po odsączeniu)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Ryż dokładnie płuczemy na sicie, następnie gotujemy wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Ananasa kroimy w kostkę.

Krewetki rozmrażamy, usuwamy pancerzyk oraz jelito. Smażymy krótko (przez 3-4 minuty) na rozgrzanym na patelni maśle (wcześniej na roztopione masło można dołożyć 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki).

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Majonez łączymy z ketchupem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.