Mus czekoladowy
Prawdziwa gratka dla miłośników czekolady – pyszny mus o tymże smaku. Jest puszysty, delikatny, z pewnością też syty:) Z podanych proporcji wychodzą 4 pucharki/szklanki. Polecam.
- 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- łyżka masła
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szkl. kremówki
- szczypta soli
Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy razem z masłem do miski, którą następnie umieszczamy na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Rozpuszczamy czekoladę na parze po czym odkładamy.
Przygotowujemy 3 miseczki. W jednej z nich ucieramy na puszystą masę żółtka wraz z cukrem pudrem. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. W trzeciej misce umieszczamy schłodzoną śmietankę i ubijamy ją na sztywno z cukrem wanilinowym.
Masę żółtkową łączymy delikatnie z lekko wystudzoną czekoladą, następnie łączymy całość z ubitą pianą z białek, na końcu ze śmietaną (część śmietany można odłożyć do dekoracji). Wykładamy do pucharków. Przed podaniem warto schłodzić deser w lodówce.
Wow, uwielbiam taki deser, po prostu rozpływa się w ustach 🙂
To też jeden z moich ulubionych deserów:)
Bardzo apetycznie wygląda 🙂 Pyszny deser 🙂
Dziękuję:) Zdecydowanie warto go zrobić:)
Zjadłabym chętnie 🙂
Wygląda bombowo.
Dziękuję bardzo:)
Trochę brudzenia naczyń przy tym deserze, ale pewnie warto 🙂
Oj, to prawda, ale zapewniam, że to jedyny minus tej receptury;)
Mój ulubiony deserek 🙂 same pyszności u Ciebie jak zawsze 🙂
No i kolejny raz potwierdza się, że mamy podobny gust kulinarny:) Pozdrawiam serdecznie:)