Jajka faszerowane wędzonym kurczakiem

Święta Wielkanocne tuż-tuż. Na stole wielkanocnym, oprócz babek, mazurków czy pasztetów, nie może zabraknąć również faszerowanych jajek. Tym razem postanowiłam przygotować je z nadzieniem z wędzonego kurczaka. Wyszły bardzo smaczne. Jeśli dodatek rodzynek kogoś nie przekonuje, najzwyczajniej w świecie można z nich zrezygnować – jajka na niczym na tym nie stracą. Sama osobiście nie do końca jestem do nich przekonana. Jednak sam farsz i w efekcie całe jajka bardzo mi smakowały.

  • 6 jajek
  • 100-150 g wędzonej piersi kurczaka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • łyżeczka chrzanu – opcjonalnie
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku
  • 2 łyżki rodzynek – opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • cukier

Ugotowane na twardo jajka obieramy, po czym kroimy wzdłuż na pół. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka trzemy na drobnych oczkach tarki. Jeśli jest taka możliwość możemy również delikatnie wydrążyć za pomocą łyżeczki (powiększając tym samym nieco miejsce na nadzienie) odrobinę białka i je również ścieramy. Połówki jajek odkładamy.

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut, do napęcznienia.

Koperek drobno siekamy.

Kurczaka kroimy drobno. Łączymy w misce ze startymi żółtkami, białkami (tymi startymi, nie połówkami), koperkiem (część możemy odłożyć do dekoracji), chrzanem i majonezem. Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Napełniamy połówki jajek. Posypujemy po wierzchu rodzynkami oraz koperkiem/pietruszką.

Źródło: Wielkanoc. 110 Najlepszych przepisów (wyd. Ringer AXEL SPRINGER POLSKA SP. Z O.O.)