Omlet bananowy
Nie ma wdzięczniejszego widoku dla mamy dziecka-niejadka, niż ten gdy zajada ono coś ze smakiem i prosi o dokładkę. Tak zwykle jest w przypadku omleta bananowego. Ostatnio to taki mój pewniak śniadaniowy. Kiedy podaję omlet, śniadanie jest zjedzone bez marudzenia:) A i ja póki co nie znudziłam się nim i mam ochotę na jeszcze … następnego dnia, i następnego;) dlatego… Polecam.
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
- odrobina miodu
Do garnuszka wbijamy jajka, dodajemy połamanego na kawałki banana oraz mąkę i sól. Wszystko dokładnie miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego i wylewamy masę (możemy zrobić jeden większy omlet, lub dwa małe). Smażymy pod przykryciem do czasu, aż jajka się zetną. Po tym czasie przewracamy omlet na drugą stronę i dosmażamy 1-2 minutki. Drugiego banana kroimy na plasterki i wykładamy na delikatnie posmarowany miodem omlecik.
Super, uwielbiam takie śniadania na ciepło 🙂
Ciekawy pomysł na śniadanie:)
Dziękuję:)
Bardzo lubię omlety z bananami 🙂 Pycha! 🙂
Fajny pomysł, muszę wypróbować 🙂
jak pysznie! zjadłabym ze smakiem
Na szczęście ja mam w domu dwa małe mega „jadki” 🙂 Na pewno będą zachwyceni z takiego śniadania! Cieszę się bardzo, że przepis dołączył do akcji „Wysmakowane ekspresowe śniadania”. Podsumowanie akcji, czyli zbiór pysznych, nietuzinkowych i szybkich w przygotowaniu śniadań jest już dostępne tutaj http://www.wysmakowane.pl/wysmakowane-ekspresowe-sniadania/
Zapraszam po jeszcze więcej inspiracji 🙂
Dziękuję ślicznie:)