Filet z kurczaka pod cebulową pierzynką

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Robiłam je już wielokrotnie i raz na jakiś czas mam na nie ochotę.

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 2 op. zupy cebulowej Knorr
  • 1 szkl. śmietanki 30 %
  • sól, biały pieprz
  • opcjonalnie kilka pieczarek lub ser żółty

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą oraz białym pieprzem (wcześniej można lekko skropić je oliwą). Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Do garnuszka wlewamy śmietanę, wsypujemy zupy cebulowe i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy mięso, delikatnie je podważając, by śmietanka dotarła pod każdy kawałek.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.

Uwagi: Mięso przygotowywałam zarówno w wersji podstawowej jak i z dodatkami. Jeśli dodaję pieczarki, wówczas kilka-kilkanaście sztuk (im mniejsze tym lepiej) kroję na bardzo cienkie plasterki. Rozkładam je po wierzchu „zapiekanki”, doprawiam delikatnie pieprzem i wstawiam do piekarnika pod przykryciem na około 25 minut. Po tym czasie przykrywkę zdejmuję i dopiekam kolejne 10-15 minut do zarumienienia pieczarek. Podobnie postępuję w przypadku sera. Jeśli natomiast wstawiam samo mięso, wówczas nie przykrywam naczynia i piekę go około 30-35 minut.

Tutaj w wersji podstawowej – bez dodatków

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.