Roladki z udek kurczaka w boczku

Lubicie roladki z kurczaka? Mam dla Was pyszną propozycję. Co lepsze, nie trzeba tutaj wykrawać mięsa, ani go rozbijać. Wykorzystujemy bowiem mięso z udek bez skóry i kości, które w takiej formie można praktycznie wszędzie kupić. Udka z kurczaka są bardziej soczyste od piersi, dlatego też świetnie nadają się do zapiekania. Spróbujcie kiedyś takich roladek na obiad.

  • 10 udek z kurczaka bez skóry i kości
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek żółtej papryki
  • 1-2 korniszony
  • 1 nieduża cebula
  • 2-3 plasterki żółtego sera
  • 150-200 g boczku w plastrach (u mnie parzony)
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz

Papryki oraz korniszony kroimy na paseczki.

Cebulę kroimy w piórka.

Ser żółty kroimy na mniejsze kawałki.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pozbawiamy ewentualnych białych części. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem oraz mieloną papryką.

Na każdej porcji mięsa układamy ser żółty, po paseczku żółtej i czerwonej papryki, cebulę oraz paseczek ogórka. Zwijamy (lub składamy na pół). Całość owijamy 2 plasterkami boczku.

Mięso układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut.