Cynamonowe bułeczki

Delikatne, pulchniutkie, mięciutkie i przede wszystkim… CYNAMONOWE!

Te bułeczki po raz pierwszy wykonałam u siebie w domu ze dwa lata temu i… pokochałam je od pierwszego kęsa:) Co prawda za pierwszym razem wyszły mi bardziej rumiane, ale nic to… takie bladziutkie też były smaczne:) Tym razem nie wszystkie bułeczki posmarowałam jajkiem… dlaczego? Chyba taki kaprys;)

Sposobów na zawijanie tych bułeczek jest wiele. Jedni po prostu je rolują, inni zaplatają niby warkocz, jeszcze inni owijają wokół palców. Decyzję o tym, jak mają wyglądać Wasze bułeczki pozostawiam Wam.

Ciasto:

  • 375 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 65 g masła

Nadzienie:

  • 70 g miękkiego masła
  • 35 g brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka cynamonu

Dodatkowo:

  • żółtko do posmarowania
  • cukier gruba rafinada

Masło roztapiamy na niewielkim ogniu, odstawiamy do przestudzenia.

Ciepłe mleko rozlewamy na dwie szklanki. Do jednej z nich dodajemy rozkruszone drożdże i płaską łyżeczkę cukru, ucieramy do rozpuszczenia.

Mąkę razem z kardamonem oraz solą przesiewamy do miski. Robimy w niej wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Zostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

Pozostałe mleko łączymy z żółtkiem, dodajemy do miski z mąką i podrośniętym rozczynem. Wsypujemy resztę cukru. Krótko wyrabiamy. Po chwili dodajemy roztopione masło, wyrabiamy dalej. Gotowe, gładkie i elastyczne, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około godzinę.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem i cynamonem na gładką masę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na blat i ponownie chwilę wyrabiamy. Następnie wałkujemy na cienki, jak największy prostokąt i rozprowadzamy równą warstwę nadzienia. Składamy na pół lub na 3 części (można najpierw 1/3 ciasta złożyć do środka i przykryć 1/3 ciasta z drugiej strony, ja złożyłam na pół). Przygotowane ciasto lekko wałkujemy i kroimy radełkiem na równe paseczki.

Zawijamy dowolnie np wokół palców tak jak to pokazano  tutaj lub skręcamy poszczególne paseczki ciasta wokół własnej osi, a następnie formujemy „ślimaczka”.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je rozbełtanym żółtkiem oraz posypujemy grubą rafinadą lub inną posypką cukrową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut.

Źródło


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim