Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Myślę, że nie ma osoby, która nie próbowała bądź chociaż nie słyszała o faszerowanej cukinii.
Najczęściej wykorzystuje się w tym celu młode, średniej wielkości cukinie, przecinając je wzdłuż na pół. Co jednak, gdy marzy nam się taka nadziewana cukinia, a ta nasza na grządce rośnie jak oszalała i dawno już przekroczyła dopuszczalne normy wielkości?;) Zapomnijcie o zupie krem (choć jest pyszna, nie ukrywam), takiego giganta można przygotować inaczej, krojąc go na krążki.
Przepis na takie właśnie cukinie wypatrzyłam na blogu Poezja Smaku i z przyjemnością wypróbowałam. Wyszły wyśmienicie, choć przyznaję nie bez wstydu – zapomniałam o jednej dosyć istotnej kwestii – dojrzała, dorodna cukinia ma dość twardą skórkę – pamiętajcie więc, by cukinię obrać przed przystąpieniem do dalszych prac;)
Takie danie wygląda bardzo ciekawie i myślę, że sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale również spisze się na imprezowym stole (tym bardziej, że nadzienie można sobie przygotować wcześniej, a całość zapiec tuż przed planowanym podaniem).

- 1-2 duże cukinie
- 1 duża cebula
- 500 g mielonego mięsa
- 1 puszka pomidorów
- 1-2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawa ognista lub płatki chili
- szczypta gałki muszkatołowej
- ok. 100-150 g tartej mozzarelli
- sól morska, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Na patelnię z zeszkloną cebulą dodajemy mięso mielone, smażymy razem. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz pomidory wraz z zalewą. Smażymy całość przez kilka minut, aż wszystkie płyny się zredukują. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, przyprawą ognistą i gałką. Odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy posiekaną natkę oraz mniej więcej połowę sera i mieszamy.
Cukinię obieramy, kroimy na grube plastry (około 3-4 cm). Łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając dno i boki nienaruszone. Tak przygotowane cukinie napełniamy mięsnym farszem. Wierzch posypujemy resztą tartego sera.
Krążki cukinii rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy przez około 25 minut (lub do miękkości cukinii).



uwielbiam cukinie w kazdym wydaniu, a w tym chyba najbardziej;)
To tak jak ja 🙂
Ja do tej pory nie słyszałam 🙂
No to świetnie, że mogłam pokazać coś nowego 🙂 mam nadzieję, że się podoba 🙂
Jeśli wybiorę miąższ to nadzienie nie wypadnie z drugiej strony?
„Łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając dno i boki nienaruszone” – czyli troszkę miąższu na dnie zostaje 🙂
Wyglądają smakowicie 🙂
Dziękuję 🙂