Ryż z marchewką i cebulką – dodatek do obiadu

Ziemniaki, kasza, ryż, makaron…. każdy z tych produktów wykorzystujemy po kilka razy w miesiącu jako składnik obiadu.

O ile z ziemniakami nie ma problemu, bo podajemy je i z wody, i w formie pieczonej, czy puree, to ryż najczęściej przygotowywany jest w niezmiennej postaci – po prostu ugotowany – prawda? A to błąd, bo ryż również można przygotować na fajne sposoby! 😉

Jeśli ryż przygotujecie wg poniższego przepisu, wciąż będzie prosto, jeśli cienicie prostotę, ale jakże ciekawie, smacznie i przede wszystkim inaczej:)

Gorąco Was do takiej drobnej zmiany zachęcam,

Jeśli skorzystacie, dajcie znać jak Wam smakowało 🙂

  • 200 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 duża łyżka posiekanego koperku
  • 2-3 szkl. bulionu
  • opcjonalnie pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Obrane marchewki trzemy na dużych oczkach tarki.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy surowy ryż, cebulę oraz startą marchewkę. Smażymy przez chwilę. Następnie zawartość patelni podlewamy 1-2 chochlami bulionu. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu. co jakiś czas mieszając. Stopniowo uzupełniamy bulion.

Pod koniec, gdy ryż już napęcznieje i odpowiednio zmięknie, dodajemy posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiamy do smaku pieprzem.


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.