Ptasie mleczko z galaretką

Szybki, prosty i smaczny pomysł na deser przygotowany z zaledwie kilku składników.

Uwielbiają go zarówno dzieci jak i dorośli.

Wiśnie z kompotu nie są tutaj obowiązkowym składnikiem, aczkolwiek fajnie uatrakcyjniają całość.

  • 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 galaretki wiśniowe
  • kilka kakaowych herbatników
  • wiśnie z kompotu (mniej więcej 0,5l)

Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Blaszkę (20x20cm lub nieznacznie większą) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy kakaowe herbatniki (ja wykorzystałam mniej więcej połowę dużego opakowania).

Schłodzone mleko skondensowane ubijamy na puch (powinno znacznie zwiększyć swoją objętość). Dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy krótko, do połączenia, po czym od razu wykładamy do blaszki (pianka szybko tężeje).

Wiśnie z kompotu osączamy na sicie (kompot pozostawiamy). Rozkładamy na stężałej zielonej piance.

Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody zmieszanej z sokiem wiśniowym (proporcje zależą od słodkości kompotu – im słodszy kompot, tym mniej go dodajemy. U mnie to 3/4 szklanki kompotu i reszta wody). Odstawiamy do stężenia.

Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch deseru.  Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.