Sałatka z kalafiora i brokuła z kurczakiem

Sałatka z kalafiorem, brokułem, kukurydzą i kurczakiem. Dość uniwersalna – myślę, że można podać ją i na rodzinnym przyjęciu i na kolację i zabrać na drugie śniadanie, a sezonie wakacyjnym może też stanowić samodzielny posiłek obiadowy.

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 duża pierś kurczaka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • oregano
  • sól, pieprz
  • masło klarowane

Kalafior i brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru (ja gotowałam razem w bardzo dużym garnku. Najpierw wrzuciłam kalafiora, a po 3 minutach dorzuciłam brokuła). Odcedzamy.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso, kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie rumienimy na niewielkiej ilości klarowanego masła.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Różyczki brokuła, kalafiora, pierś kurczaka oraz kukurydzę umieszczamy w misce. Dodajemy majonez wymieszany z pietruszką, szczyptą oregano, solą i pieprzem.

183 nowe przepisy s. Anastazji


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?