Słodkie żeberka

Żeberka na słodko – z miodem, cukrem i passatą pomidorową.

Wpierw ugotowane, a następnie pokryte wspomnianą wyżej marynatą i zapieczone.

Niestety, żeberka robiłam już dość dawno temu i nie zanotowałam sobie jak długo, w przybliżeniu choćby, żeberka były gotowane. Niby to nie problem, bo każdy może, a nawet powinien sam u siebie kontrolować czas gotowania, ale ja jakoś tak lubię wiedzieć ile „pi razy oko” zajmie mi przygotowanie obiadu. No, trudno, wybaczcie;)

  • 1,5 kg żeberek
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 kostki rosołowe
  • sól, pieprz

Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do wody z dodatkiem kostek rosołowych (lub innych przypraw) i gotujemy na miękko.

Passatę pomidorową, miód, cukier oraz olej łączymy ze sobą.

Ugotowane żeberka pokrywamy marynatą. Rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 20-25 minut (do czasu aż mięso pokryje się glazurą).


Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym