Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i pieczarkami

Prosta i smaczna zapiekanka. Doskonała na obiad w środku tygodnia, lub ciepłą kolację.

Kiełbasę warto obrać ze skórki przed pokrojeniem i smażeniem. Dobrze też, by nie była zbyt tłusta. Najlepiej po prostu wybrać swoją ulubioną;)

  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 300-400 g cienkiej kiełbasy
  • 400 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ketchupu
  • trochę sera cheddar i gouda do posypania po wierzchu zapiekanki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • masło do wysmarowania formy + bułka tarta

Ryż gotujemy wg instrukcji podanych na opakowaniu.

Kiełbasę kroimy na półplasterki (warto wcześniej obrać ją ze skórki). Pieczarki również kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki, a pod koniec smażenia czosnek.  Doprawiamy do smaku solą oraz niewielką ilością pieprzu. Mieszamy z ugotowanym ryżem.

Na patelnię po smażeniu pieczarek (można dodać minimalną ilość oleju) wrzucamy kiełbasę i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy ją do ryżu z warzywami i mieszamy z ketchupem.

Wszystko to przekładamy do wysmarowanego masłem i oprószonego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Posypujemy tartym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut i zapiekamy pod przykryciem. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy i dopiekamy dalej aż do lekkiego zrumienienia się sera. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim