Makaron z mięsem mielonym z patelni

Pyszne, znane danie, przygotowane w nieco inny sposób.

O czym mowa? O makaronie z sosem bolońskim, bo z tym daniem kojarzy mi się ten makaron.

Plus jest taki, że całość do wykonania na jednej patelni w mniej niż godzinę:)

  • około 800g – 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • około 300 g makaronu np świderki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 op. mini kulek mozzarelli
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • oregano
  • bazylia
  • sól morska, pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii

Cebule kroimy w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się podsmaży dodajemy mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do czasu aż mięso straci różowy kolor.

Dodajemy pomidory wraz zalewą oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy mieloną słodką i ostrą papryką, oregano, bazylią oraz solą i pieprzem. Smażymy dalej przez około 10 minut.

Na patelnię wlewamy około 2 szklanki wody (warto wodę wlać do puszek po pomidorach i zebrać z ich ścianek resztki pomidorowej pulpy). Wsypujemy suchy makaron. Dusimy całość pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż makaron wchłonie wodę i ugotuje się na al dente.

Do zawartości patelni dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę oraz mini kulki mozzarelli. Przykrywamy pokrywką i podgrzewamy jeszcze kilka minut, do czasu aż ser się roztopi. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi bazylii.

 

Źródło

8 myśli do „Makaron z mięsem mielonym z patelni”

    1. Można. Te mini kulki po prostu bardzo fajnie się w daniu prezentują, gdy zaczynają się pod wpływem temperatury roztapiać. Inny ser, nawet starty na tarce, też się sprawdzi tylko efekt wizualny będzie inny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.