Ptasie mleczko wg Siostry Anastazji

Bardzo proste, kolorowe i lekkie ciasto. Bardzo lekkie;) Dodatkowo całkiem szybkie do zrobienia. Nie mogę napisać, że mi nie smakowało, aczkolwiek wolę inne, bardziej wyraziste przepisy siostry Anastazji;)

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Pianka:

  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka żółta

Dodatkowo:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy chwilę po każdym dodaniu. Wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając szpatułką, łączymy z masą jajeczną. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Studzimy.

Galaretkę czerwoną i żółtą rozpuszczamy oddzielnie, każdą w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do schłodzenia.

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 2,5 szklankach gorącej wody. Ostawiamy do stężenia.

Połowę skondensowanego mleka wlewamy do miski i ubijamy na pianę. Cienkim strumieniem wlewamy zimną lecz wciąż płynną czerwoną galaretkę. Miksujemy do połączenia. Piankę wylewamy na zimny biszkopt, wyrównujemy. Możemy na czas przygotowania kolejnej pianki wstawić ciasto do lodówki.

Resztę mleka wlewamy do miski i ubijamy na pianę. Dodajemy zimną, płynną galaretkę żółtą i miksujemy chwilę do połączenia. Żółtą piankę wylewamy na piankę czerwoną.

Na wierzch wykładamy tężejącą galaretkę brzoskwiniową.


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim