Brzoskwiniowa fantazja

Brzoskwiniowa fantazja, to bardzo smaczne, lekkie ciasto o słonecznych kolorach.

Podczas składania ciasta, pomyślałam sobie, że jednak trzeba było wykorzystać tylko jedną puszkę brzoskwiń, pod galaretkę, ale podczas jedzenia wcale nie uważałam, by było ich za dużo.

Jeśli lubicie ciasta z brzoskwiniami, to ciasto powinno również przypaść Wam do gustu 🙂

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 500 ml soku typu Kubuś o smaku marchew-jabłko-brzoskwinia
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 100 g masła

Masa jogurtowa:

  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 puszka brzoskwiń

Dodatkowo:

  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 puszka brzoskwiń

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia.

Zimny biszkopt możemy nasączyć syropem brzoskwiniowym.


W jednej szklance soku rozrabiamy proszek budyniowy.

Pozostały sok wlewamy do rondelka, dodajemy masło oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Na gotujący się sok wlewamy mieszankę budyniową, gotujemy, stale mieszając, aż do zgęstnienia.

Gorący budyń od razu przelewamy na biszkopt, wyrównujemy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odstawiamy do schłodzenia.

Osączone z zalewy brzoskwinie kroimy w kostkę.

Jogurt przekładamy do miski. Wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę, miksujemy do połączenia. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy.

Tężejącą masę rozprowadzamy na masie budyniowej. Wstawiamy do lodówki.


Trzy galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Brzoskwinie osączamy z zalewy. Kroimy na plasterki. Rozkładamy obok siebie na stężałej masie jogurtowej. Zalewamy tężejącą galaretką.

Źródło