Sernik z irysami

Cieszę się bardzo, że trafiłam na ten przepis, bo jestem nim oczarowana. Generalnie lubię wszystkie wypieki z dodatkiem ricotty, a ten wg mnie jest szczególnie dobry:) Spróbujcie sami. Będzie smakował Wam nawet bez dodatku irysów;)

  • 500 g dobrego jakościowo sera na sernik (u mnie zawsze Piątnica lub Wieluń)
  • 250 g serka ricotta
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (540g)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki maku
  • ok. 15 sztuk irysów
  • Dodatkowo: herbatniki na spód

Do misy miksera przekładamy twaróg, serek mascarpone oraz ricottę. Dodajemy żółtka, mleko skondensowane, proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy krótko, do połączenia.

W osobnej misce (najlepiej szklanej lub metalowej) ubijamy na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli. Zawartość obu misek delikatnie ze sobą łączymy. Dodajemy mak oraz cukierki irysy.

Blaszkę (24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy obok siebie herbatniki. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (gdyby wierzch zbyt mocno się przypiekał, przykrywamy blaszkę z ciastem folią aluminiową).

Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Źródło

21 myśli do „Sernik z irysami”

  1. A ja patrzę na zdjęcia i zastanawiam się, gdzie te kwiaty?! haha, nie pytaj;) Iryski – cukierki. Taaaak;)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    1. Faktycznie w serniku ich nie widać,dlatego napisałam, że jak dla mnie sernik jest dobry sam w sobie i irysów mogłoby nie być. Irysy dawałam w całości bądź pokruszone na pół.

    1. Czy koniecznie chce Pani z niej rezygnować? Ricotta jest dostępna już w wielu sklepach, nawet w lidlu, więc nie powinno być problemu z jej kupnem. Jeśli jednak robiłabym bez niej, to dałabym po prostu więcej twarogu czy mascarpone – ale zaznaczam, to już nie będzie dokładnie to samo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.