Wiosenna sałatka ze szparagami, szpinakiem i tuńczykiem

Wczorajsza propozycja na sałatkę z sosem tuńczykowym była, powiedziałabym, dość zachowawcza. Wszystkie składniki do siebie pasowały i była to niezwykle prosta, aczkolwiek smaczna kompozycja.

Postanowiłam jednak przygotować jeszcze jedną sałatkę. Myślą przewodnią było to, by troszkę ze składnikami zaszaleć, dobrać coś, co z pozoru do siebie nie pasuje (tu np tuńczyk i miodowo-musztardowy dressing, tudzież tuńczyk w parze z szynką parmeńską) oraz dobrać pozostałe składniki, które kojarzą się z wiosną. W końcu konkurs, w którym chciałabym wziąć udział widnieje pod hasłem: Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes! Skoro sałatka miała być typowo wiosenna, sezonowa, zdecydowałam się na szparagi i rzodkiewkę.

Całościowo sałatka prezentuje się w ten sposób, że na półmisku mamy świeży szpinak, plasterki rzodkiewki, cząstki tuńczyka, a wszystko to przykryte obsmażonymi szparagami owiniętymi szynką parmeńską, posypane kiełkami rzodkiewki i skropione miodowo-musztardowym dressingiem.

Niby mix. Niby misz masz, ale wyszło całkiem fajnie. Spróbujcie.

  • pęczek szparagów
  • ok 200 g szynki parmeńskiej
  • ok 150 g świeżego szpinaku
  • 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
  • pęczek rzodkiewek
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżeczki płynnego miodu
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • sól, pieprz

Oczyszczone szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Każdą sztukę owijamy plastrem szynki parmeńskiej.

Rozgrzewamy patelnię grillową i obsmażamy szparagi, aż do lekkiego zrumienienia się szynki (przez kilka minut, na średnim ogniu).

Szpinak myjemy. Osuszamy.

Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki.

Tuńczyka osączamy z zalewy.

Składniki dressingu łączymy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Na dnie większego półmiska lub bezpośrednio na talerzach rozkładamy liście szpinaku. Skrapiamy je kilkoma łyżeczkami dressingu. Rozkładamy rzodkiewkę oraz cząstki osączonego z zalewy tuńczyka. Na końcu dajemy szparagi. Całość polewamy pozostałym sosem. Posypujemy kiełkami.

#MasterTuńczyk

Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie na www.konkurstunczyk.eu


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes