Sałatka brokułowo-pomidorowa z tuńczykowym sosem

Lubicie sałatki brokułowe? Ja lubię i robię je dość często.

Moim zdaniem brokuły bardzo dobrze komponują się z pomidorami i ugotowanymi na twardo jajkami. Do jajek natomiast świetnie gra mi tuńczyk.

Postanowiłam więc przygotować brokułową sałatkę z pomidorkami koktajlowymi i cząstkami jajek oraz majonezowo-tuńczykowym sosem, który nieco tą sałatkę ożywił i nadał jej niecodziennego charakteru.

Taka sałatka fajnie spisze się na kolację, czy jako sałatka do mięs z grilla.

To prostota w najlepszym wydaniu:)

Najlepiej smakuje wymieszana z sosem, ale wtedy nie wygląda zbyt reprezentacyjnie. Polecam sałatkę przyozdobić kleksami sosu, a sam sos podać w miseczce obok sałatki, tak by każdy już na własnym talerzu mógł ją sobie z nim wymieszać w dowolnej ilości.

  • 2 brokuły (u mnie każdy o wadze 500 g)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 4-5 jajek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sos:

  • 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

 

Podzielone na różyczki brokuły gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżeczki soku z cytryny.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki lub w grubą kostkę.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Tuńczyka osączamy z zalewy, przekładamy do rozdrabniacza do warzyw/pojemnika blendera. Dodajemy ząbek czosnku, majonez oraz niewielką ilość soku z cytryny. Miksujemy do połączenia. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. W razie konieczności dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny.

Składniki łączymy ze sobą, polewamy przygotowanym sosem.

 

Przepis ten zgłaszam do konkursu organizowanego w serwisie Durszlak Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes! #MasterTuńczyk

Was natomiast zachęcam do wzięcia udziału w konkursie organizowanym na stronie www.konkurstunczyk.eu, gdzie zgłoszenia możecie wysyłać jeszcze do końca czerwca.


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes