Francuskie trójkąty z serem

Fajny, szybki i prosty pomysł na słodki podwieczorek.

  • 2 op. ciasta francuskiego (np to z Lidla)
  • 300-350 g twarogu mielonego minimum dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek.

Zmielony twaróg miksujemy chwilę razem z żółtkami oraz cukrami.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z twarogiem (mieszamy szpatułką).

Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy na dwa pasy, a te na kwadraty. Na każdy kawałek wykładamy 1-1,5 łyżeczki nadzienia serowego. Składamy na pół, by uzyskać trójkąt. Dociskamy.

Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i zapiekamy około 20-25 minut.

Po przestudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.

12 myśli do „Francuskie trójkąty z serem”

  1. Żeby tylko podwieczorek… przyszyli niezapowiedziani goście, można ich zabawić a w miedzy czasie upiec ciasteczka, które jeśli zostaną można zjeść do drugiego śniadania 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.