Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Mielone mięso podsmażone z cebulą, z dodatkiem pomidorów w puszce może być świetną bazą dla wielu potraw. Raz możemy zrobić spaghetti po bolońsku, innym  razem napełnić takim farszem naleśniki, a następnie zapiec je w piekarniku, jeszcze kiedy indziej, do takiej patelni z mięsem i sosem dodać surowy makaron i poddusić – otrzymamy wówczas pyszne danie jednogarnkowe.

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zapiekankę mięsno-ziemniaczaną.

Jeśli mamy ugotowane w mundurkach ziemniaki i już zmielone mięso, robi się ją bardzo przyjemnie i płynnie. Finalny efekt jest bardzo dobry. Przynajmniej my bardzo ją lubimy i zawsze po obiedzie zostaje puste naczynie:)

  • 4-5 ziemniaków (około 500-600g)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600-700g mielonego mięsa np łopatki wieprzowej
  • 2 puszki pomidorów
  • 3-4 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150-200 g sera żółtego (u mnie tarta mozzarella)
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól, pieprz

Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie (ziemniaki powinny być miękkie, jednak nie mogą się rozpadać). Studzimy.

Cebulę drobno siekamy. Rumienimy na 1-2 łyżkach oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dokładamy mielone mięso. Kiedy mięso straci różowy kolor, dodajemy pomidory wraz z zalewą (ja jeszcze nalewam do puszki po pomidorach niewielką ilość wody, mieszam, przelewam do drugiej puszki, zbieram wszystko to, co zostało na jej ściankach i wlewam na patelnię). Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż sos pomidorowy wyraźnie się zredukuje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wystudzone ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Wykładamy nimi dno wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Warstwę ziemniaków posypujemy solą oraz pieprzem. Rozprowadzamy farsz mięsny, wyrównujemy. Przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków.

Jajka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy zapiekankę. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut (aż wierzch ładnie się zarumieni).