Rolada orzechowa

Dziś przepis na roladę orzechową, do której upieczenia bardzo Was zachęcam:)

Na początku ma mocno maślany smak, jednak już na 2-3 dzień zdecydowanie przeważa smak orzechów, a ciasto kruszeje.

Moje dziecko zjadło chyba z połowę tej rolady:)

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 270 g mąki pszennej + do podsypania

Nadzienie:

  • 120 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 1 laska wanilii
  • 50 g cukru pudru

 

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 żółtku. Stopniowo dodajemy mąkę. Początkowo posługujemy się mikserem, a pod koniec wyrabiamy całość rękoma. Gotowe ciasto powinno być elastycznie i nie powinno kleić się do rąk.

Wyrobione ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma, lekko podsypanymi mąką, arkuszami papieru do pieczenia.  Wałkujemy na kształt prostokąta, mniej więcej o wymiarach 40x30cm.

Białka ubijamy wraz z ziarenkami z wanilii na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu, mieszając szpatułką, dodajemy orzechy.

Gotową masę przekładamy na rozwałkowane ciasto, wyrównujemy. Zawijamy w roladę.

Ostrożnie przenosimy całość do keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.

Przed podaniem możemy posypać roladę cukrem pudrem, jednak nie jest to konieczne.

Źródło

A może myślisz o stworzeniu własnej fotoksiążki kucharskiej? Zobacz mój wpis na ten temat.