Pulpeciki z tuńczyka

Te kuleczki tuńczykowe bardzo mnie zaciekawiły. Lubię tuńczyka i często dodaję go do sałatek, więc pomyślałam, że tutaj też fajnie się to zgra. Czy byłam oczarowana? Niekoniecznie. Kuleczki nie były złe, ale raczej traktuję je jako jednorazowy eksperyment, niż danie, do którego chce się wracać.

  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • kajzerka
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • bułka tarta

Trzy jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy.

Bułkę zalewamy niewielką ilością wody lub mleka, zostawiamy do namoczenia. Dokładnie odciskamy.

Do malaksera przekładamy ugotowane jajka, jajko surowe, odciśniętą bułkę oraz odsączonego z oleju tuńczyka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Miksujemy.

Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (w razie gdyby masa jajeczno-tuńczykowa wyszła zbyt wodnista, dosypujemy stopniowo bułki tartej).

Panierujemy w jajku, oraz w bułce tartej. Smażymy w głębokim, średnio rozgrzanym tłuszczu na złoto.

 

Można podać z sosem śmietanowym –  2 cebulki dymki drobno siekamy (biała część), przekładamy do garnuszka i zalewamy 1 łyżką białego octu winnego, odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany 18% oraz 2 łyżki majonezu. Dodajemy posiekaną zieloną część dymki (szczypior). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Schładzamy w lodówce.

Przepis z bloga daylicooking.pl