Makaronowa sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolką

Tuńczyk, makaron, czerwona fasolka, jajka i ser żółty. Do tego sos majonezowy z niewielką ilością musztardy, a na talerzu dodatkowo jeszcze porcja ketchupu 🙂 Myślę, że fajnie mogłaby się tu też sprawdzić niewielka ilość (1-2 garście) rukoli lub posiekanego świeżego szpinaku. Co powiecie na taką sałatkę?

  • 300 g drobnego makaronu
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 4 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • dymka do dekoracji

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu na al dente. Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.

Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy.

Czerwoną fasolkę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, odstawiamy do odsączenia.

Ser żółty kroimy w drobną kostkę.

Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

W misce umieszczamy makaron, tuńczyka, jajka, fasolkę, ser oraz rukolę. Wszystkie składniki mieszamy z sosem. Przed podaniem posypujemy posiekaną dymką.