Sałatka z jajkami

Myślę sobie, że taka sałatka śmiało mogłaby być ozdobą wielkanocnego stołu. Prezentuje się wg mnie bardzo elegancko. Nawet mój brat, który sałatek nie jada, powiedział, że na taką miałby ochotę;) Ta kolorowa sałatka smakowo jest inna od wszystkich, jakie znam. Nie jest to ani typowo puszkowa sałatka, ani typowo jarzynowa. Mamy tutaj miks marchewki z groszkiem, szynką drobiową i dość dużą ilością jajek. Ma ktoś ochotę?;)

  • 10 jajek
  • 2 marchewki
  • 200g mrożonego groszku
  • 200 g szynki drobiowej
  • 1 mała cebula czerwona lub 1/2 dużej
  • 5 łyżek majonezu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • pęczek szczypiorku
  • garść kiełków fasoli – opcjonalnie
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy. Cztery z nich kroimy na plasterki, a resztę drobno siekamy lub przepuszczamy przez kratkę do jarzyn.

Oczyszczone marchewki gotujemy na półmiękko. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy groszek. Po około 10 minutach, gdy groszek jest już miękki przelewamy go zimną wodą i odsączamy na sicie.

Przestudzoną marchew obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki.

Marchewkowe „wiórki” rozkładamy na dnie niedużej salaterki. Wokoło (opierając o ścianki naczynia) układamy plasterki z 2 jajek. Marchewkę skrapiamy niewielką ilością oleju. Oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie wykładamy groszek. Na groszku dookoła miski rozkładamy pozostałe plasterki jajek.

Szynkę kroimy w kostkę. Rozkładamy na warstwie groszku.

Cebulę drobno siekamy. Łączymy w misce z posiekanymi jajkami. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na wierzch sałatki. Na końcu sałatkę posypujemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę papryką oraz posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo możemy wyłożyć na wierzch kiełki.

 

Uwagi: Sałatkę przygotowałam w salaterce o pojemności 1,5 l.

Marchewki muszą być ugotowane, ale trzeba uważać, by ich nie rozgotować.

Ugotowany groszek mrożony świetnie komponuje się z marchewką, natomiast jeśli komuś zależy na czasie może skorzystać z groszku z puszki.

Warstwę jajeczno-majonezową możnaby wzbogacić o niewielką ilość startego drobno żółtego sera.

 

Źródło: 101 Przepisów Świata Kobiety tom 79