Kawusie

Smaczne ciasteczka, których korzenie znajdziecie na śląsku cieszyńskim. Kawusie swoim kształtem i smakiem przypominać mają ziarenka kawy. Do ich wykonania koniecznie używamy kawy mielonej, w tym wypadku rozpuszczalna kompletnie nie zda egzaminu.

  • 350 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 30 g kakao dobrej jakości
  • 3 płaskie łyżki kawy mielonej
  • 3 łyżki rumu

Do miski przesiewamy cukier puder, dodajemy miękkie (!) masło, kakao, kawę oraz rum. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy jeszcze odrobinę miękkiego masła. Następnie formujemy małe owalne ciasteczka. Na końcu za pomocą trzonka łyżeczki robimy przez środek nacięcie. Odkładamy do wysuszenia.

 


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?