Czekoladowe ciasto na maślance

Ciasto maślankowe w wersji czekoladowej (z kakao) i orzechami. Bardzo fajne i proste do przygotowania. Aby je zrobić nie będzie Ci potrzebny nawet mikser.

Wypróbuj 🙂

Ciasto:

  • 200 g masła
  • około 120 ml kawy (espresso)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szkl. maślanki
  • 2 jajka

Polewa:

  • 125 g masła
  • 2 niepełne szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • około 100 g orzechów pekan
  • około 40-50 g słupków migdałowych

Pokrojone na mniejsze kawałki masło, zaparzoną kawę oraz kakao podgrzewamy w rondelku, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z palnika. Po lekkim przestudzeniu dodajemy jajka oraz maślankę i mieszamy rózgą do połączenia.

W osobnej misce łączymy ze sobą składniki suche: mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną oraz sól.

Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy łyżką, do połączenia (Uwaga! nie mieszamy za długo – masa nie musi mieć gładkiej konsystencji, ale nie może być widocznej mąki).

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 21×28 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka).

Polewa:

W rondelku umieszczamy masło, mleko, kakao, cukier puder oraz sól. Podgrzewamy do połączenia. Dodajemy większość orzechów (w całości lub grubo posiekane), mieszamy.

Płynną polewę wykładamy od razu na gorące ciasto (powinna nasączyć/wpłynąć do ciasta)). Posypujemy pozostałymi, odłożonymi orzechami i migdałami.