Maurycy

Maurycy, to dwa blaty miodowe, z makową wstawką, przełożone masą grysikową. Bardzo fajna, choć nieco zbita konsystencja ciasta przywołuje na myśl zimowe smaki. Ja takie ciasta bardzo lubię.

maurycy1

Ciasto miodowe:

  • 400g mąki
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki miodu płynnego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Biszkopt makowy:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku
  • szczypta soli

Masa:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200g masła

Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem oraz sodą oczyszczoną. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło, łączymy. Następnie dodajemy jajka oraz miód. Zagniatamy dość szybko. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy dno blaszki (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Podobnie pieczemy drugi blat miodowy.


Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na koniec wlewamy ocet. Mąki mieszamy z makiem, delikatnie mieszając, łączymy z pianą białkową. Ciasto wylewamy na blaszkę (24x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 20-25 minut. 


Mleko wlewamy do rondelka razem z cukrem wanilinowym. Gdy się zagotuje, wsypujemy kaszę mannę. Gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając, do uzyskania bardzo gęstej masy. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy zimną masę grysikową (można też dodać odrobinę alkoholu – rumu lub spirytusu).


Na ciasto miodowe wykładamy połowę przygotowanej masy grysikowej. Układamy ciasto z makiem. Wykładamy resztę masy, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem miodowym. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

maurycy3
maurycy4


źródło