Cynamonowe racuszki bez jajek
Racuszki te wypatrzyłam kiedyś w jakiejś gazetce z przepisami. Wypróbowałam i zasmakowały mi tak bardzo, że przepis wylądował w zeszycie, który planowałam regularnie uzupełniać. Co do dalszego uzupełniania zeszytu, to na szczerych chęciach się skończyło, jednak ten na racuszki na szczęście został odnotowany. Bardzo często przygotowuję je wspólnie z dzieckiem. Synek odmierza, przesiewa suche składniki, miesza wszystko, a ja smażę. On ma frajdę i ja również. A w nagrodę zajadamy się cynamonowymi placuszkami, najchętniej z powidłami śliwkowymi lub domowym dżemem malinowym czy truskawkowym.
- 1 szkl. mąki
- 3/4 szkl. maślanki *
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (ja daję 1 op. cukru wanilinowego)
- szczypta soli
W misce umieszczamy najpierw suche składniki, a więc przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą oraz cynamonem. Następnie dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy.
Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy je na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Uwagi: * Z moich doświadczeń wynika, że najlepsze racuszki wychodzą przygotowane na maślance Mrągowskiej – ani na tej z Lidla, ani na tej z Biedronki nie miały właściwej konsystencji, ani smaku. Nie wiem od czego to zależy, w końcu i to maślanka i to maślanka, ale jednak.
Bardzo lubię racuszki. 🙂 Cynamonowe smakują świetnie 🙂
My te cynamonowe właśnie uwielbiamy. Zresztą,ja lubię wszystko co cynamonowe;)
Racuchy bez jabłek?
Tu wersja bez jabłek. Może nazewnictwo faktycznie nietrafione i powinnam je nazwać placuszkami, ale na wtedy nie sądziłam, że to będzie problem 😉
Tutaj mogę polecić przepisy na racuchy z jabłkami:
https://smakinatalerzu.pl/2020/04/02/drozdzowe-racuchy-z-jablkami/
https://smakinatalerzu.pl/2018/10/26/racuchy-z-jablkami-wg-siostry-anastazji/
https://smakinatalerzu.pl/2016/10/06/racuszki-z-jablkami-bez-drozdzy/