Sałatka cebulowa

Moja ulubiona sałatka cebulowa doczekała się nowej odsłony. Nareszcie!

Kiedy pierwszy raz ją spróbowałam, byłam przekonana, że to sałatka porowa. Rozłożyłam ją na czynniki pierwsze i postanowiłam zrobić w domu. Zrobiłam, ale czegoś jej brakowało. Zrezygnowana, poprosiłam Mamę, by wyciągnęła od koleżanki (bo to ona sałatkę robiła) przepis, i co się okazało? Że owym brakującym składnikiem nie był por, ale kilogram cebuli gotowany w zalewie octowej 🙂

Kiedy zrobiłam wg przepisu, wyszło tak, jak wtedy, gdy jadłam ją po raz pierwszy. Do tej pory jest to jedna z moich ulubionych sałatek jesienno-zimowych i przygotowuję ją rokrocznie na święta lub Sylwestra. Słodycz groszku i cebuli miesza się tutaj z ostrością zalewy i mnie bardzo ten smak odpowiada.

  • 1 kg cebuli (im mniejsze, tym lepiej)
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 jajek
  • kilka ogórków kiszonych (lub konserwowych, jeśli ktoś woli. Ja daję cały słoik)
  • kilka łyżek majonezu kieleckiego

Zalewa:

  • 2 szkl. wody
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. octu
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie

Cebulę kroimy w piórka.

Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia. Do zalewy wrzucamy cebulę, gotujemy na malutkim ogniu przez około 10 minut. Odcedzamy. Liście i ziela angielskie odrzucamy.

Do przestudzonej cebuli dodajemy osączony z zalewy groszek i kukurydzę, ugotowane i pokrojone w kostkę jajka oraz pokrojone w kostkę ogórki. Całość mieszamy z majonezem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.