Sałatka cebulowa
Moja ulubiona sałatka cebulowa doczekała się nowej odsłony. Nareszcie!
Kiedy pierwszy raz ją spróbowałam, byłam przekonana, że to sałatka porowa. Rozłożyłam ją na czynniki pierwsze i postanowiłam zrobić w domu. Zrobiłam, ale czegoś jej brakowało. Zrezygnowana, poprosiłam Mamę, by wyciągnęła od koleżanki (bo to ona sałatkę robiła) przepis, i co się okazało? Że owym brakującym składnikiem nie był por, ale kilogram cebuli gotowany w zalewie octowej 🙂
Kiedy zrobiłam wg przepisu, wyszło tak, jak wtedy, gdy jadłam ją po raz pierwszy. Do tej pory jest to jedna z moich ulubionych sałatek jesienno-zimowych i przygotowuję ją rokrocznie na święta lub Sylwestra. Słodycz groszku i cebuli miesza się tutaj z ostrością zalewy i mnie bardzo ten smak odpowiada.
- 1 kg cebuli (im mniejsze, tym lepiej)
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 5 jajek
- kilka ogórków kiszonych (lub konserwowych, jeśli ktoś woli. Ja daję cały słoik)
- kilka łyżek majonezu kieleckiego
Zalewa:
- 2 szkl. wody
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. octu
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
Cebulę kroimy w piórka.
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia. Do zalewy wrzucamy cebulę, gotujemy na malutkim ogniu przez około 10 minut. Odcedzamy. Liście i ziela angielskie odrzucamy.
Do przestudzonej cebuli dodajemy osączony z zalewy groszek i kukurydzę, ugotowane i pokrojone w kostkę jajka oraz pokrojone w kostkę ogórki. Całość mieszamy z majonezem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Oj ! …zaszczepiłem się tutaj 🙂 Kolejny sukces kulinarny, który muszę wypróbować 🙂 Gratuluję Tobie i Pani Bogusi 🙂 …dużo mam na głowie, ale wrzucę na środek pulpitu, to nie zapomnę 🙂
Pozdrawiam !!!
p.s. uciekam, bo zostanę tu do rana…a gdzie czas dla rodziny….ale wrócę :)))))))
Dziękuję serdecznie za ciepłe słowa:) Niezmiernie mi miło:) Rodzina wiadomo najważniejsza, ale w wolnej chwili zapraszam po kolejną garść inspiracji:) a ta sałatka jest przepyszna, więc gorąco polecam:)
oo matko , ale bym taka zjadła 🙂 z bułeczką chrupiącą 🙂
pozdrawiam serdecznie
Polecam, bo jest świetna. Jedna z moich ulubionych. Pozdrawiam ciepło:)
witam. cebule wrzucamy do gotującej się zalewy ? i ma się pogotować 10 minut czy po prostu do ciepłej i ma trochę ta cebula w niej poleżeć?
Niech się pogotuje, tak na małym ogniu.
jaki ocet? biały, winny czy jabłkowy?
Zwykły, 10% (ewentualnie można zmieszać pół na pół z octem jabłkowym)
Witam, czy jakis konkretny gatunek cebuli?
Wykorzystuję do tej sałatki najzwyklejszą, żółtą cebulę.
PYSZNA SAŁATKA. POLECAM
Dziękuję serdecznie 🙂
PLWCAM. BARDZO PYSZNA
Cieszę się, że wypróbowała Pani przepis 🙂