Podudzia kurczaka z papryką
Zdecydowanie nie jestem mistrzynią zdjęć dań obiadowych. Zwykle brak mi na ich sesję zarówno czasu jak i pomysłu.
Pozostaje mi więc jedynie przekonać Was słowami o walorach smakowych danego dania. W tym wypadku, ten obiad to był dla nas strzał w 10. Pisałam to już nie raz, zdecydowanie jesteśmy paprykożercami i uwielbiamy ją w każdej postaci. Dlatego też takie udka kurczaka, duszone na papryce z dodatkiem pomidorów z puszki w towarzystwie pieczonych ziemniaków, to było dla nas niebo na talerzu 🙂
Spróbujcie, może i Wam będzie smakowało 🙂
- 6 wytrybowanych udek kurczaka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 2 papryki żółte
- 1 puszka krojonych pomidorów
- zioła prowansalskie
- mielona papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cebulę kroimy w piórka. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dużą kostkę.
Pozbawione kości udka kurczaka oprószamy solą i pieprzem oraz mieloną papryką lub ulubioną przyprawą do kurczaka.
Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy mięso i obsmażamy z obu stron do lekkiego zezłocenia. Zdejmujemy z patelni.
Na pozostały tłuszcz (w razie potrzeby uzupełniamy go) wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i smażymy dalej. Na patelnię dodajemy pokrojone papryki, smażymy aż do ich lekkiego zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z zalewą. Podlewamy całość niewielką ilością wody.
Na warzywach układamy mięso. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw i mięsa. W razie potrzeby podlewamy ponownie niewielką ilością wody lub odkrywamy patelnię, aby nadmiar płynów odparował.
Podajemy np z pieczonymi ziemniaczkami.
Uwielbiam podudzia z kurczaka 🙂 Chętnie wypróbuję Twój przepis!