Serowe piersi kurczaka – pieczone

Pieczone filety z kurczaka w panierce serowej,  to kolejna propozycja na obiad z piekarnika:)

Przygotowane bez dodatku jajka. Otoczone w musztardzie i panierce serowej z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Przepis mam z małej książeczki na Potrawy z kurczaka. Robiłam je już kilka razy i wiem, że potrafią być kapryśne (czasem wychodzą świetnie, czasem panierka nie trzyma jak należy. Wydaje mi się, że wiele to kwestia samych składników).

  • 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 płaska łyżka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżeczka musztardy starofrancuskiej
  • około 100 g startego na małych oczkach tarki sera cheddar (mild)
  • około 3 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki

Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na mniejsze porcje równiej grubości.

W jednej miseczce mieszamy mleko z musztardą.

W drugiej miseczce łączymy mąkę, pietruszkę i tarty ser.

Kawałki kurczaka panierujemy wpierw w mleku z musztardą, a następnie w serowej panierce.

Układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni.