Podudzia kurczaka z papryką

Zdecydowanie nie jestem mistrzynią zdjęć dań obiadowych. Zwykle brak mi na ich sesję zarówno czasu jak i pomysłu.

Pozostaje mi więc jedynie przekonać Was słowami o walorach smakowych danego dania. W tym wypadku, ten obiad to był dla nas strzał w 10. Pisałam to już nie raz, zdecydowanie jesteśmy paprykożercami i uwielbiamy ją w każdej postaci. Dlatego też takie udka kurczaka, duszone na papryce z dodatkiem pomidorów z puszki w towarzystwie pieczonych ziemniaków, to było dla nas niebo na talerzu 🙂

Spróbujcie, może i Wam będzie smakowało 🙂

  • 6 wytrybowanych udek kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 2 papryki żółte
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cebulę kroimy w piórka. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dużą kostkę.

Pozbawione kości udka kurczaka oprószamy solą i pieprzem oraz mieloną papryką lub ulubioną przyprawą do kurczaka.

Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy mięso i obsmażamy z obu stron do lekkiego zezłocenia. Zdejmujemy z patelni.

Na pozostały tłuszcz (w razie potrzeby uzupełniamy go) wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i smażymy dalej. Na patelnię dodajemy pokrojone papryki, smażymy aż do ich lekkiego zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z zalewą. Podlewamy całość niewielką ilością wody.

Na warzywach układamy mięso. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw i mięsa. W razie potrzeby podlewamy ponownie niewielką ilością wody lub odkrywamy patelnię, aby nadmiar płynów odparował.

Podajemy np z pieczonymi ziemniaczkami.