Ptasie mleczko wg Siostry Anastazji
Bardzo proste, kolorowe i lekkie ciasto. Bardzo lekkie;) Dodatkowo całkiem szybkie do zrobienia. Nie mogę napisać, że mi nie smakowało, aczkolwiek wolę inne, bardziej wyraziste przepisy siostry Anastazji;)
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki oleju
- szczypta soli
Pianka:
- 500 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
- 1 galaretka czerwona
- 1 galaretka żółta
Dodatkowo:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy chwilę po każdym dodaniu. Wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając szpatułką, łączymy z masą jajeczną. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Studzimy.
Galaretkę czerwoną i żółtą rozpuszczamy oddzielnie, każdą w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do schłodzenia.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 2,5 szklankach gorącej wody. Ostawiamy do stężenia.
Połowę skondensowanego mleka wlewamy do miski i ubijamy na pianę. Cienkim strumieniem wlewamy zimną lecz wciąż płynną czerwoną galaretkę. Miksujemy do połączenia. Piankę wylewamy na zimny biszkopt, wyrównujemy. Możemy na czas przygotowania kolejnej pianki wstawić ciasto do lodówki.
Resztę mleka wlewamy do miski i ubijamy na pianę. Dodajemy zimną, płynną galaretkę żółtą i miksujemy chwilę do połączenia. Żółtą piankę wylewamy na piankę czerwoną.
Na wierzch wykładamy tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
Ten przepis chyba widziałam w jakieś ksiązce z przepisami siostry. Wygląda delikatnie, lekko, chmurkowo… jak ptasie mleczko. Moja siostra lubi takie delikatne ciasta, więc najprawdopodobniej to by Jej smakowąło 🙂
Dokładnie, przepis jest z książki siostry Anastazji;) Ciasto jest dobre, aczkolwiek jak dla mnie jednak zbyt lekkie i delikatne;)
Nie czuć na żołądku ze sie je zjadło? 😀
Nie wiem co Ci odpisać, bo nie wiem co masz na myśli;)
Jakby to powiedzieć….. np. po zjedzeniu sernika czujesz, ze sernik zjadłaś bo jest on sycący a jak zjesz watę cukrową to już tego uczucia nie ma 😉
Faktycznie;)
Mi sama konsystencja ptasiego mleczka nie odpowiada – nigdy nie lubiłam, tak samo jak pianek 😉
Ervisha: myślę że wiesz,że są gusta i guściki,każdy ma inne podniebienie ,i to co przysłowiowo tobie nie smakuje ,inni uwielbiają,😀
Oj muszę z takiego przepisu skorzystać pyszniutkie
Spróbuj Teresko, zwłaszcza jeśli lubisz lekkie ciasta z galaretką:)
Pysznie wygląda 🙂 Zjadłabym kawałeczek 🙂
Ptasie mleczko na biszkopcie na pewno jest pyszne 🙂
Moja babcia takie ptasie mleczko zawsze mi robiła. Uwielbiam 😉
Babcine wypieki, desery zawsze były i będą najlepsze. Dodatkowo przywołują miłe wspomnienia:)
Bardzo łatwe i szybkie i lekkie ciasto 😊 Polecam!
Cieszę się, dziękuję za opinię:)