Jabłkowo-truskawkowe ciasto siostry Anastazji
Gdy mam ochotę na coś sprawdzonego i pysznego, lubię sięgać po przepisy z książek siostry Anastazji. Tym razem zdecydowałam się na ciasto idealnie łączące smaki lata i jesieni. Jabłka i truskawki stworzyły w cieście lekki, świeży i wyjątkowo aromatyczny duet. Jeśli i Ty lubisz takie połączenia, przygotuj jabłkowo-truskawkowe ciasto siostry Anastazji.
Przygotowanie ciasta warto rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszego dnia robimy bazę, a kolejnego wykańczamy całość. Choć ciasto może wyglądać na skomplikowane, robi się je naprawdę przyjemnie.
Efekt końcowy mnie zachwycił! To jedno z tych ciast, które spokojnie mogłoby trafić na stół weselny albo do dobrej cukierni. Ma w sobie coś wyjątkowego. Może to kwestia struktury, może połączenia smaków, a może to po prostu magia przepisów siostry Anastazji? Ja po pierwszym kęsie pomyślałam tylko: „wow!”.
Co ciekawe, to moje pierwsze ciasto z dodatkiem amoniaku. I muszę przyznać, że zdał egzamin. Wypiek wyszedł puszysty, delikatny i bardzo lekki. A skoro amoniak już kupiony… może czas zmierzyć się wreszcie z legendarnymi amoniaczkami? 😉
To jabłkowo-truskawkowe ciasto na pewno powtórzę jeszcze nie raz. Jest pyszne i wyjątkowe, jak pozostałe przepisy siostry Anastazji 🧡
A jeśli z jakiegoś powodu nie znasz innych ciast siostry, szczególnie mocno polecam Ci wypróbować Łącki przekładaniec, Sernik z kulkami orzechowymi, ciasto „Gargamel” czy Rafaello śniegowe. Wszystkie są przepyszne!

szklanka = 250 ml
Ciasto z jabłkami:
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 1-3 łyżki kaszy manny
Masa truskawkowa:
- około 800-850 g mrożonych truskawek
- 3 op. galaretki truskawkowej
Beza:
- 5 białek
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 garście płatków migdałowych
Masa śmietankowa:
- 660-700 g śmietanki 36%
- 4 łyżeczki żelatyny
- cukier puder do smaku
Jabłkowo-truskawkowe ciasto siostry Anastazji – wykonanie:
Ciasto – etap 1:
Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Studzimy.
Do naczynia wybijamy jajka, dodajemy cukier i mieszamy rózgą kuchenną, do połączenia. Następnie dodajemy roztopione, przestudzone masło oraz rozpuszczony w mleku amoniak. Mieszamy. Naczynie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.
Ciasto – etap 2:
Następnego dnia do masy jajecznej dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części.
Jedną część ciasta wykładamy na spód wyłożonej papierem od pieczenia blaszki 21x32cm. Oprószamy kaszą manną. Na ciasto dajemy obrane, starte na dużych oczkach tarki i dokładnie odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. Przykrywamy je pozostałym ciastem (polecam rozwałkować je pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na wielkość blaszki), nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut.
Mus truskawkowy:
Truskawki przekładamy do dużego garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż się rozmrożą. Miksujemy blenderem na mus.
Mus ponownie podgrzewamy, zdejmujemy z palnika. Do gorącego musu wsypujemy suche galaretki. Dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia.
Odstawiamy do stężenia.
Beza:
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie wlewamy sok z cytryny i dodajemy składniki suche: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy.
Przygotowaną bezę przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce 21x32cm. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20-25 minut.
Masa śmietanowa:
Masę warto zacząć robić, gdy masa truskawkowa zaczyna już delikatnie tężeć, nie wcześniej.
Żelatynę rozrabiamy w 12-13 łyżeczkach zimnej wody. Mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Pod koniec miksowania śmietanki podgrzewamy ją na minimalnym ogniu, tylko do rozpuszczenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę (warto ją wcześniej zahartować – połączyć z łyżką ubitej śmietanki. Ja ostatecznie nie wykorzystałam całej żelatyny).
Składanie ciasta:
Na kruche ciasto z jabłkami wykładamy połowę masy śmietanowej. Wykładamy tężejącą masę truskawkową. Dajemy pozostałą masę śmietanową (najłatwiej rozprowadzić i wyrównać ją szpatułką do kremów). Na wierzch dajemy przygotowaną bezę.








