Rogale z orzechowym nadzieniem
Ostatnio przygotowałam rogaliki z orzechowym nadzieniem (choć bardziej pasowałoby określenie rogale, bo z porcji wyszło mi osiem sztuk całkiem sporych rozmiarów, wielkości klasycznych rogali maślanych).
Jednego zjadłam „na świeżo”, tuż po przygotowaniu, a drugiego następnego dnia. Dla mnie zawsze wszystko co z drożdżowego ciasta najlepiej smakuje na świeżo, ale tutaj, być może przez orzechowe nadzienie, rogalik całkiem dobrze sprawdził się również nazajutrz.
Połączenie mielonych i drobno siekanych orzechów nadzienia sprawia, że masa ma wyjątkową teksturę i głęboki smak. Ja sięgam po gotowe siekane orzechy, które co roku pojawiają się w Lidlu w okresie przedświątecznym (czyli teraz jest świetny czas, by je przygotować).
Jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, a niekoniecznie chcesz przygotowywać tradycyjne rogale z białym makiem na świętego Marcina, te rogale z orzechowym nadzieniem będą doskonałą alternatywą. Aromatyczne, mięciutkie i pełne orzechowego aromatu. Idealne do kawy, herbaty albo na słodkie drugie śniadanie.


Ciasto:
- 500 g mąki
- 180 g mleka
- 80 g cukru
- 7 g suszonych drożdży
- 1 jajko
- 75 g miękkiego masła
- 1 szczypta soli
Nadzienie:
- 75 ml mleka
- 50 g cukru
- 75 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 110-120 g mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
- 110-120 g posiekanych orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Rogale z orzechowym nadzieniem – wykonanie:
Ciasto
Ciepłe mleko mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na około 10 minut (aż drożdże się rozpuszczą i może nieco spienią; nie muszą wyrastać).
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, szczyptę soli, miękkie masło oraz drożdże z mlekiem. Składniki mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy gładkie ciasto (na początku może się wydawać, że ciasto jest dość „twarde”, po połączeniu składników można chwilę pougniatać ciasto na blacie, aż nieco się „wygładzi”). Następnie ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 1 godzinę).
Nadzienie:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, masło oraz cynamon. Podgrzewamy. Ciepłą mieszanką zalewamy wymieszane w misce orzechy mielone i siekane. Całość mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Formowanie rogalików i pieczenie:
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na płaski, okrągły placek (jeśli chcesz więcej mniejszych rogalików, możesz podzielić ciasto na 2 części). Kroimy na trójkąty (u mnie 8). Na każdy kawałek wykładamy orzechowe nadzienie, rozprowadzamy go równo szpatułką (pozostawiając boki i tę spiczastą część bez nadzienia). Trójkąty zwijamy w rogaliki, zaczynając od szerszej podstawy.
Rogaliki umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut, do napuszenia. Następnie smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut (do zezłocenia).

























