Zupa z kiełbasą i tortellini serowym

Szukasz pomysłu na szybką i sycącą zupę? Zrób zupę z kiełbasą i tortellini. Szybko się ją robi i smakuje wyśmienicie. W efekcie otrzymujemy dużą porcję treściwej zupy, idealnej na jesień czy zimę. Oprócz wymienionej kiełbasy i tortellini w zupie znajdziesz jeszcze marchewkę, soczewicę oraz szpinak. Ja zabieliłam ją mleczkiem kokosowym, ale jeśli chcesz możesz pominąć ten dodatek lub wykorzystać śmietankę 30%.

  • 1 op. tortellini (np z ricottą i szpinakiem)
  • 250-350 g kiełbasy drobiowej
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • około 200 g soczewicy konserwowej (ja miałam taką w kartoniku marki CIRIO, jest pyszna)
  • 2-3 garście świeżego szpinaku
  • 1 l bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100-200 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz
  • oliwa

Zupa z tortellini i kiełbasą krok po kroku:

Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę lub na półplasterki.

W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilę na niewielkim ogniu. Następnie dokładamy marchewkę. Smażymy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Dokładamy pokrojoną na półplasterki kiełbasę i ponownie smażymy przez kilka minut.

Całość podlewamy bulionem oraz dodajemy pomidory z puszki. Kiedy zupa się zagotuje dokładamy odsączoną i przepłukaną na sicie soczewicę. Gotujemy przez około 10 minut. Wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Tortellini gotujemy w osolonej wodzie wg czasu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzamy.

Ugotowane tortellini dodajemy do zupy wraz ze świeżym szpinakiem oraz posiekaną natką.

W razie potrzeby doprawiamy.