Zupa z kiełbasą i tortellini serowym
Szukasz pomysłu na szybką i sycącą zupę? Zrób zupę z kiełbasą i tortellini. Szybko się ją robi i smakuje wyśmienicie. W efekcie otrzymujemy dużą porcję treściwej zupy, idealnej na jesień czy zimę. Oprócz wymienionej kiełbasy i tortellini w zupie znajdziesz jeszcze marchewkę, soczewicę oraz szpinak. Ja zabieliłam ją mleczkiem kokosowym, ale jeśli chcesz możesz pominąć ten dodatek lub wykorzystać śmietankę 30%.
- 1 op. tortellini (np z ricottą i szpinakiem)
- 250-350 g kiełbasy drobiowej
- 1 cebula
- 1-2 marchewki
- około 200 g soczewicy konserwowej (ja miałam taką w kartoniku marki CIRIO, jest pyszna)
- 2-3 garście świeżego szpinaku
- 1 l bulionu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 100-200 g mleczka kokosowego
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól, pieprz
- oliwa
Zupa z tortellini i kiełbasą krok po kroku:
Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę lub na półplasterki.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilę na niewielkim ogniu. Następnie dokładamy marchewkę. Smażymy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Dokładamy pokrojoną na półplasterki kiełbasę i ponownie smażymy przez kilka minut.
Całość podlewamy bulionem oraz dodajemy pomidory z puszki. Kiedy zupa się zagotuje dokładamy odsączoną i przepłukaną na sicie soczewicę. Gotujemy przez około 10 minut. Wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Tortellini gotujemy w osolonej wodzie wg czasu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzamy.
Ugotowane tortellini dodajemy do zupy wraz ze świeżym szpinakiem oraz posiekaną natką.
W razie potrzeby doprawiamy.