Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Pierwszy kęs i już wiedziałam, że to ciasto nie dotrwa do końca weekendu 😉 Ciasto jogurtowe ze śliwkami okazało się prawdziwym hitem w moim domu. Wyszło mięciutkie, puszyste, z kawałkami śliwek na wierzchu. Tak dobre, że ciężko było poprzestać na jednym kawałku.
I tak jak podejrzewałam, tak też się stało – ciasto rozeszło się w mgnieniu oka. Każdy chwalił… Każdy chciał po jeszcze jednym kawałeczku… Ja nie byłam wyjątkiem 😉
Jeśli masz ochotę na prosty, szybki i niezawodny deser, to jogurtowe ciasto ze śliwkami będzie idealnym wyborem. Spróbuj koniecznie.
Spróbuj też innych wypieków ze śliwkami dostępnych na blogu. Przepyszne ciasto z orzechami, śliwkami i czekoladą, w sam raz na tortownicę 24 cm. Jogurtowe ciasto ze śliwkami i kruszonką, w którym proporcje odmierzane są za pomocą kubeczka po jogurcie naturalnym. Inna propozycja na ciasto jogurtowe. A może innego rodzaju ciasta np ciasto ze śliwkami i budyniową pianką, czy obłędnie dobre kruche ciasto z masą grysikową i śliwkami.

- 240 g mąki tortowej
- 150 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 200 g gęstego jogurtu greckiego
- 100 g oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 4-5 dużych, okrągłych śliwek (około 300 g)
Jogurtowe ciasto ze śliwkami – wykonanie:
W misie miksera umieszczamy całe jajka oraz cukier, miksujemy przez kilka minut, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, jogurt grecki oraz olej, miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy składniki sypkie: mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, delikatnie mieszamy szpatułką (w jednym kierunku i niezbyt energicznie).
Przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem wysokiej blaszki (20×20 cm)*. Na wierzchu układamy przekrojone i wypestkowane śliwki, skórką do dołu.
Pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe! 🙂
Uwagi: *Jeśli nie masz wysokiej blaszki 20×20 cm (z bokami około 6-7 cm), możesz spokojnie użyć innych form:
Tortownica 22 cm – powierzchnia jest bardzo zbliżona, ciasto wyjdzie podobnej wysokości. Czas pieczenia około 40-45 minut.
Tortownica 24 cm – jej powierzchnia jest nieco większa, więc ciasto będzie troszkę niższe, ale równie smaczne. Czas pieczenia może być o kilka minut krótszy.
Kwadratowa forma 24×24 cm – znacznie większa, wobec czego ciasto wyjdzie niższe. Piecz około 35–37 minut.
Jeżeli zechcesz upiec większe ciasto, wykorzystując formę 21×32 cm, należy pomnożyć wszystkie ilości składników × 1,7 (zaokrąglając do prostych wartości).
Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzać patyczkiem i dostosować czas do swojej formy i piekarnika.














