Kruche ciasto z masą grysikową i śliwkami

Absolutnie doskonałe ciasto ze śliwkami:)

Co prawda określenie w nazwie „masa grysikowa” może być nieco mylące, gdyż nie jest to „masa” jako taka, a ubite białka wymieszane z dodatkiem kaszy manny oraz budyniu i śmietany. „Masę” tą zapiekamy razem z pysznym, kruchym ciastem z dodatkiem cynamonu oraz ze śliwkami:)

Ja jestem zachwycona i to już drugi rok z rzędu jak z przyjemnością wracam do tego przepisu:)

Kruche ciasto:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl.cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa grysikowa:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 330 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 800 g śliwek (np. węgierek)
  • cukier puder

Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną porcją wylepiamy dno blaszki (20 x 36 cm) wyłożone papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Drugą część wkładamy do woreczka i również wkładamy do lodówki.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszając obroty miksera dodajemy kaszę mannę, proszek budyniowy oraz śmietanę. Delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Masę wykładamy na schłodzony spód ciasta.

Na masie grysikowej układamy wypestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałą porcję ciasta.

Pieczemy ok. 50 minut w temp. 190 stopni (góra-dół).

Zimne ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.

Źródło