Polędwiczki z kurczaka w sosie serowym duszone z warzywami

Obiad 2w1, wystarczy ugotować do niego ziemniaki lub ryż czy makaron i gotowe.

Nie jest to co prawda opcja na błyskawiczny obiad w 30 minut, ale na weekendowy posiłek, jak najbardziej polecam.

Polędwiczki z kurczaka owinięte boczkiem, podane w serowym sosie z cebulą, papryką, brokułem i cukinią. Pysznie.

  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 op. boczku wędzonego w plastrach (u mnie Pikok pure)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały brokuł (najlepiej z drobnymi różyczkami)
  • 1 mała cukinia
  • 180 g bulionu warzywnego
  • 120 g śmietanki 30%
  • 80 g gorgonzoli
  • mielona papryka ostra
  • mielony imbir
  • sól, pieprz
  • oliwa

Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę w średniej wielkości kostkę, cukinię na grubsze ćwierć plasterki. Brokuł dzielimy na malutkie różyczki, przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku.

Polędwiczki oczyszczamy z białych błonek, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki i imbiru. Następnie owijamy plastrem boczku. Polędwiczki obsmażamy z obu stron, na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oliwy. Zdejmujemy z patelni.

Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy cebulę i przez chwilę smażymy na niewielkim ogniu (jeśli jest taka potrzeba należy wlać wcześniej niewielką ilość tłuszczu). Dodajemy pokrojoną paprykę, smażymy razem przez około 5 minut. Następnie dodajemy drobniutkie różyczki brokułu, smażymy 2-3 minuty, po czym wlewamy gorący bulion. Gotujemy 3-4 minuty (bez przykrycia). Dodajemy cukinię, a po chwili również śmietankę, ser gorgonzola i usmażone polędwiczki. Gotujemy całość jeszcze przez kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje/odparuje, a cukinia i pozostałe warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu i soli.

Jeśli jest taka potrzeba sos można dodatkowo zagęścić łyżką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody.