Sałatka z tortellini i rzodkiewką
Błyskawiczna do przygotowania i bardzo smaczna sałatka z tortellini.
Jeśli sięgniesz po tortellini np ze szpinakiem, otrzymasz bezmięsną propozycję sałatkową. Ja użyłam drobnego tortellini z prosciutto.
Sałatka wyszła pyszna, lekka i orzeźwiająca. Polecam i Tobie.

- 1 op. (250 g) tortellini, u mnie z prosciutto crudo
- 1 – 1,5 zielonego ogórka
- mały pęczek rzodkiewek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sos:
- 1 kopiasta łyżka majonezu np kieleckiego
- 1-2 łyżki jogurtu greckiego
- zioła prowansalskie
- 1/2 ząbka czosnku – opcjonalnie
- sól, pieprz do smaku
Tortellini gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (polecam użyć tego drobnego, najlepiej z lodówek, wystarczą 2 minuty i gotowe). Odcedzamy.
Ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Rzodkiewki kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki.
Paprykę kroimy w kostkę.
Majonez łączymy z jogurtem greckim. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami i opcjonalnie przeciśniętym przez praskę małym kawałkiem czosnku. Dokładnie mieszamy.
Do składników w misce dodajemy posiekany koperek oraz sos, mieszamy.








