Sałatka z tortellini i surimi
Sałatka z tortellini i paluszkami krabowymi. Dodatek ananasa i ziarenek granatu przyjemnie osładza całość. Ja lubię właśnie taki słodki akcent w sałatkach.
Jeśli zależy Ci na sałatce, którą można przygotować w dość krótkim czasie, to to jest jeden z takich szybkich przepisów.
- 1 op. (250 g) świeżego tortellini (u mnie z ricottą i szpinakiem, ale może być inny smak)
- 1 op. paluszków krabowych/surimi (u mnie w kształcie krewetek, pikantne)
- 1 por
- 1 puszka ananasa
- 1 mini puszka kukurydzy
- 1/4 granatu
- 1/2 pęczka koperku
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany wiejskiej 18%
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Tortellini gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy.
Pora kroimy w kostkę, przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku.
Ananasa odsączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Paluszki krabowe kroimy na mniejsze kawałki.
Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Całość posypujemy posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem oraz ziarenkami granatu.
Sałatka prezentuje się smakowicie. Na pewno wypróbuję 😀
Bardzo się cieszę 🙂 Daj znać jak Ci smakowała 🙂