Sałatka z szynką, serem i pieczarkami
Sałatka z szynką, serem, kukurydzą, jajkiem i ogórkami przełożona warstwą podsmażonych z cebulką pieczarek. Składnikami napełniłam niezbyt wysoką szklaną salaterkę.
Jeśli chcesz, możesz pieczarki zmieszać z pozostałymi składnikami, ale moim zdaniem sałatka ładnie się prezentuje właśnie w tej wersji.
- 300 g brązowych pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 jajka
- 240 g szynki konserwowej
- 100 g tartego sera
- 1 mini puszka kukurydzy
- 2 kiszone ogórki/ogórki konserwowe
- mielona słodka papryka
- masło lub olej/oliwa
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, wrzucamy cebulę i przez chwilę smażymy na małym ogniu. Dokładamy pieczarki. Smażymy aż się zarumienią. Pod koniec wlewamy sos sojowy, doprawiamy szczyptą mielonej papryki. Odstawiamy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.
Szynkę kroimy w kostkę.
Ogórki kiszone kroimy w kostkę.
Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
W misce umieszczamy jajka, szynkę, tarty ser, ogórki i kukurydzę. Dodajemy sos i mieszamy. Połowę przekładamy do niewielkiej szklanej salaterki, wyrównujemy. Wykładamy podsmażone pieczarki. Dajemy pozostałą część sałatki.
Odstawiamy do schłodzenia.