Sałatka z szynką, serem i pieczarkami

Sałatka z szynką, serem, kukurydzą, jajkiem i ogórkami przełożona warstwą podsmażonych z cebulką pieczarek. Składnikami napełniłam niezbyt wysoką szklaną salaterkę.

Jeśli chcesz, możesz pieczarki zmieszać z pozostałymi składnikami, ale moim zdaniem sałatka ładnie się prezentuje właśnie w tej wersji.

  • 300 g brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 jajka
  • 240 g szynki konserwowej
  • 100 g tartego sera
  • 1 mini puszka kukurydzy
  • 2 kiszone ogórki/ogórki konserwowe
  • mielona słodka papryka
  • masło lub olej/oliwa

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, wrzucamy cebulę i przez chwilę smażymy na małym ogniu. Dokładamy pieczarki. Smażymy aż się zarumienią. Pod koniec wlewamy sos sojowy, doprawiamy szczyptą mielonej papryki. Odstawiamy.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.

Szynkę kroimy w kostkę.

Ogórki kiszone kroimy w kostkę.

Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

W misce umieszczamy jajka, szynkę, tarty ser, ogórki i kukurydzę. Dodajemy sos i mieszamy. Połowę przekładamy do niewielkiej szklanej salaterki, wyrównujemy. Wykładamy podsmażone pieczarki. Dajemy pozostałą część sałatki.

Odstawiamy do schłodzenia.