Czekoladowa pokusa
Głęboko czekoladowe ciasto. Nie przesłodzone, a jednak dosyć słodkie.
Bardzo lubię wykorzystywać przepisy, które sprawdziły mi się już wcześniej w innych wypiekach, dlatego tutaj bazą jest kawowo-kakaowe ciasto, które ostatnio zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych. Pomiędzy dwoma blatami ciasta znalazła się czekoladowa masa oraz zamoczone w kawie biszkopciki. Wykorzystałam biszkopciki Andante. One są zdecydowanie mniejsze niż tradycyjne Petitki oraz nieco twardsze. Moim zdaniem pasują do tego ciasta doskonale. Krem przygotowany jest na bazie ubitej śmietanki z dodatkiem nutelli i roztopionej czekolady. Wierzch ciasta udekorowałam moją ulubioną polewą, którą tak dobrze znacie z ciasta Łącki przekładaniec.
Jeśli chodzi o wykorzystanie biszkoptów w masie, to postawiłam na te mniejsze i twardsze po lekkiej „wpadce” z ciastem Kawowe domino, gdzie miękkie biszkopty nasączyłam zdecydowanie zbyt mocno i nie prezentowały się tak, jak tego oczekiwałam 😉
Ciasto:
- 3 jajka
- 1 słoiczek (270 g) gęstej, kwaśnej śmietany 18% – w temp. pokojowej!
- 200 g drobnego cukru
- 2/3 szkl. oleju
- 2/3 szkl. mocnej, gorzkiej kawy (u mnie z ekspresu)
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem czekoladowy:
- 600 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 150 g czekolady (u mnie 100 g mlecznej i 50 g deserowej)
- 130 g nutelli
Polewa:
- 100 g masła
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny
- 4-5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
- 1-2 op. okrągłych biszkoptów (ja miałam takie nieco mniejsze niż tradycyjne petitki)
- 1 szkl. mocnej, lekko osłodzonej kawy
- 1 łyżka amaretto – opcjonalnie
Ciasto:
W misie miksera umieszczamy całe jajka oraz cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach przez około 6-8 minut. Następnie wlewamy olej oraz śmietanę, miksujemy jeszcze przez kilka minut. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy składniki suche: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec wlewamy letnią kawę, krótko miksujemy.
Płynną masę czekoladową wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty.
Krem:
Żelatynę zalewamy 9 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Do rondelka wlewamy 130 ml śmietanki, podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy garnek z palnika. Do ciepłej śmietanki dodajemy czekoladę, napęczniałą żelatynę oraz nutellę. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia (masa w miarę czasu zacznie przybierać nieco kisielowatej konsystencji. Należy pilnować, by nie stężała zbyt mocno).
Pozostałą schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do masy czekoladowej dodajemy 1 łyżkę bitej śmietany i mieszamy. Następnie łączymy obie masy, miksujemy do połączenia.
Składanie ciasta;
Na czekoladowy blat wykładamy mniej więcej 1/3 kremu.
Biszkopty zanurzamy krótko w kawie i układamy na kremie czekoladowym, wciskając je w niego pod skosem, jeden obok drugiego. Czynność powtarzamy, aż ułożymy wszystkie biszkopciki. Przykrywamy je pozostałym kremem, wyrównujemy. Dajemy drugi blat czekoladowego ciasta.
Wierzch dekorujemy ulubioną polewą.